Ugorj a számba
2013.11.19. 22:05
Előre is elnézést kérek a fotók minősége miatt (ami egyébként sem kifogástalan), de a mai poszt telefonnal készült képeket tartalmaz. Ennek az egyetlen oka, hogy nem terveztem mára még egy bejegyzést, de hirtelen felindulásból készült, és nem volt nálam a fényképezőgépem.
Aki picit is jártas az olasz konyha rejtelmeiben, az már biztos tudja mi lesz a mai menü. Igen, a saltimbocca, a zsályával sütött csirkemell/pulykamell/borjú comb. (Szó szerinti fordításban: ugorj a számba) Eredetileg borjúból készült, de mindenhol csinálják csirkemellből, illetve pulykamellből is.
Hogy miért is lett villámposzt ? Tegnap vettem egy egész csirkemellet, és ma azon töprengtem, hogy mi legyen belőle. Semmi nem mozgatta meg az ízlelőbimbóimat, és valahogy beugrott ez az étel. Nagyon egyszerű, nagyon gyors, és nagyon finom.
Hozzávalók (2-3 személyre):
- egy egész csirkemell
- 100 g vékonyra szelt sonka (eredetileg szárított, de én itt füstölt parasztsonkát használtam)
- 30 g vaj
- olívaolaj
- 3 evőkanál tejszín
- só, bors, zsálya
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 evőkanál liszt
Csontos csirkemellem volt, először kifiléztem.
Filézni nem bonyolult, simán lehúzom a bőrt, és középen, a csont mellett mindkét oldalról bevágom a húst, majd kézzel le tudom fejteni a csontról. A csont megy a fagyasztóba, leves alapnak (van már mellette egy másik is)
A kifilézett húst nagyon vékony szeletekre vágom (éles kés kell hozzá), a szeleteket sózom, borsozom, és zsályát teszek rá. Ha lenne friss zsályám, egy levelet tettem volna rá, de nincs, ezért szárított levelet tettem rá, majd egy akkora szelet sonkát, ami nem lóg le róla.
Amikor rajta a sonka feltekerem, és ezt megcsinálom az összes szelettel. Maradt olyan darab hús is, amit már nem tudtam szeletelni, azt pont fordítva készítettem. Befűszereztem, és rátekertem a sonkát.
Amikor mind elkészült, vékonyan lisztbe forgattam a tekercseket. Ez a lisztbe forgatás később még sok recept esetében is szerepet fog kapni, az olasz konyha egyik kedvelt fogása. Az a kevés liszt ami a húsra kerül, sűríti be a végén a mártást, és a hús is szép színt kap tőle.
A sóval nagyon óvatosan kell bánni, mert a sonka sóssága miatt csak nagyon kevés kell bele.
Egy serpenyőben kevés olívaolajat, és vajat hevítek.
Amikor a vaj már "énekel" (elkezd sercegni), akkor beleteszem a tekercseket, és minden oldalukat aranybarnára sütöm, ez kb 3-4 perc oldalanként (4 oldallal számolva nagyjából 15-16 perc).
Amikor a tekercsek minden oldala megpirult, a serpenyőbe öntök 1 dl száraz fehérbort. Itt még az előző posztban említett Badacsonyi Olaszrizlinget használtam.
Fedő alatt 5-8 percig párolom, majd amikor kezd besűrűsödni, belerakok 3 evőkanál tejszínt. Én mindig habtejszínt használok, főzőtejszínt soha.
Pár percig még főzöm, már fedő nélkül, amíg a tejszín is besűrűsödik.
Krumplipürével tálaltam, egy kevés szósszal meglocsolva.
Ahogy az elején is említettem, nagyon gyors, és nagyon finom, mindenkinek javaslom próbálja ki, sikere lesz.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Cpt. Flint 2013.11.20. 11:09:19
A főzőtejszín kizárásával maximálisan egyetértek!
üdv
Cpt. Flint 2013.11.20. 12:12:57
de jelenleg inkább maradok az extraszűznél, ahol bő zsiradékban sütésről (vagy magyarosabb kajáról) van szó, ott meg marad a disznózsír (többnyire házi).
Jovanotti 2013.11.20. 13:21:32
Ezt pontosan így tudom én is.
Az olaj extra virgin, ilyen fém dobozban még nem láttam mást.
Én is így vagyok vele, csak extra szüzet veszek, a bő olajban sütést meg ráhagyom a vénuszra...
Jovanotti 2013.11.20. 13:32:29
Igazad van, közben megnéztem, nem extra, csak simán virgin. Pedig úgy emlékeztem, hogy mikor vettem, akkor extra volt...
Cpt. Flint 2013.11.20. 13:40:58
napraforgóolajat pár éve nem használok, és úgy döntöttem, hogy (nekem) sokkal jobb így az élet (és az étel). :)
Jovanotti 2013.11.20. 13:50:56
Évente egyszer-kétszer itt vásárolok: www.hombre.it , innen szinte bármikor tudok hozatni finomságokat.
Mi a napraforgóolaj hátránya, miért nem használod? Mondjuk nekem egy két literes kb 6-8 hónapra elég, nem szoktam bő olajban sütni.
A zsírban sült rántott hús illata, íze gyerekkorom óta az orromban van, soha nem fogom elfelejteni, de valahogy sosem sütök zsírban.
enpera · http://c64blog.wordpress.com 2013.11.22. 16:28:37
Tomby 2013.11.23. 14:55:17
Jovanotti 2013.11.23. 15:09:52
Mondd meg neki, hogy sót ne tegyen a húsra, és a zsályával nagyon óvatosan bánjon, csak keveset tegyen bele.
Tomby 2013.11.23. 15:12:17
oké, nálunk még amúgy sem működik nagyon az 'érzéssel' sütés/főzés, ezért próbáljuk pontosan követni az instrukciókat.
Utolsó kommentek