Rizottó csirkemellel

2013.11.18. 12:39

A birslekváros kalács mellett ez volt a másik vendégváró. 

A rizottó a kedvenceim közé tartozik, de ritkán készítem, mert igazán csak melegen jó, ha nem fogy el, másnap már nem az igazi.

Ez a recept egy magyarosított verzió, gazdagabb tartalommal, mint általában az eredeti olasz változatok.

Én alaplevet használok, de helyettesíthető vízzel, értelemszerűen gazdagabb, teltebb ízű az alapleves verzió. Az alaplé nálam húsleves, a fagyasztóban mindig van több méretű műanyag tárolóban. Mindig a feladatnak megfelelő mennyiségű fagyasztott alaplét veszek elő, így nem kell pepecselni vele.

Hozzávalók:

- 250 g rizs (4 főre elegendő), lehetőleg rizottó rizs, de meg lehet próbálni nélküle

- 1 fej vöröshagyma

- 100 g kolozsvári szalonna

- 250 g csirkemell

- 150 g zöldborsó

- 150 g parmezán

- 2 dl száraz fehérbor 

- 40 g vaj

- olíva olaj

- só, bors

- egy csokor petrezselyem, kevés bazsalikom, csili paprika (elhagyható)

A hagymát apróra vágom, felteszem fonnyasztani az olíva olajban.

DSCF3657.JPG

Amikor a hagyma üveges, beleteszem a rizst, szintén addig pirítom míg üveges lesz.

DSCF3658.JPG
Amikor a rizs üvegesre pirult, felöntöm kb 2 dl száraz fehérborral (itt Badacsonyi Olaszrizlinget használtam), annyi bor kell rá, ami éppen hogy ellepi.

DSCF3659.JPG

Folyamatosan kevergetve, főzőm nagy lángon addig, míg felveszi a rizs a folyadékot. Amikor már nincs folyadék,  ráöntök kb egy merőkanálnyi forró alaplevet, és folyamatos keverés mellett ezt addig ismételem, míg a rizs fogkeményre (al dente) fő. Ez kb 30 perc. Ezalatt megdagad, és nagyjából a kétszeresére nő a mennyiség.

Közben előkészítem a belevalót. A szalonnát és a csirkemellet csíkokra vágom, a szalonnát kicsit megpirítom, nagyon kevés olajban.

DSCF3663.JPG

Amikor megpirult beleteszem a csirkemellet, fűszerezem borssal, egy kevés bazsalikommal, bele tépkedek egy csili paprikát (opcionális). Amikor a csirkemell megpirult, beleteszem a borsót, nagyon kevés alaplével, fedő alatt 5 percig párolom.

DSCF3664.JPG

Közben természetesen a rizst folyamatosan keverni kell, és figyelni a folyadék mennyiségét.

Ha jó az időzítés, nagyjából egyszerre készül el mindkettő. Amikor a rizs fogkemény, beleteszem vajat, a reszelt parmezánt, majd a csirke-borsó kombót, és az apróra vágott petrezselymet. Ekkor már nem főzöm, lezárom a gázt.

DSCF3669.JPG

Melegen tálalom, parmezánnal a tetején.

Névtelen.jpg

A parmezán egy sarkalatos pontja a rizottónak, itthon normális áron nem találtam még, amit most használok, azt Olaszországból hozzák:

DSCF3666.JPG

Még egy apróság: sót nem írtam a receptben, mert az alaplé, a szalonna, és a parmezán sóssága befolyásolja a végeredményt, és csak a végén sózom.

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://akonyhaordoge.blog.hu/api/trackback/id/tr905641528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tomby 2013.11.23. 14:58:43

No ezt én is kóstoltam, újraértelmezte nálam a rizottó fogalmát!
süti beállítások módosítása