Az én calzoném
2014.02.10. 11:51
Amikor már unalmas a pizza ( :) ), jöhet a calzone. Ez nem más mint egy töltött pizza batyu, ami készülhet minden olyan töltelékkel, mint amit a pizzára pakolunk. Más lesz az íze, az összhatása, mint egy ugyanolyan feltéttel készült pizzának, ugyanis ebben párolódik a töltelék, nem pedig megsül. Sokkal erőteljesebb ízek jellemzik, ebből nem szökik el az illat, a nedvesség.
Először is szükség van egy alap pizza tésztára, ami nálam így néz ki:
- 400 g liszt (én kétnullás olasz lisztet használok, de ennek híján jó a sima finomliszt)
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 0,5 dl olíva olaj
- 5 g szárított élesztő
- 1 teáskanál oregánó
- kb 1,5 dl meleg víz
Ezeket egy tálba teszem, összekeverem, és addig gyúrom, amíg egy nem túl kemény, nem túl lágy, rugalmas tésztát kapok. A víz mennyisége függ a liszt minőségétől, ezt óvatosan kell adagolni. Egy kis trükköt el szoktam követni, a sót, és a cukrot feloldom egy dl meleg vízben, ezt adom hozzá, majd még igény szerint további vizet. Ha feloldjuk a cukrot és a vizet, akkor nem fordulhat elő, hogy cukor, vagy só darab kerül a fogunk alá. Egy órára félreteszem kelni, majd mikor megkelt, 20-22 dekás golyókat formázok belőle (kb 3 db jön ki ebből a mennyiségből). Ami fontos lehet még, hogy ha egyszerre több tésztát készítetek, hűtőben, fóliával letakarva 3-4 napig is eláll a tészta, és azonnal használható.
A golyót pizza méretűvé nyújtom.
Majd rápakolok mindent, amit egy pizzán is szívesen látok...
Itt most, csirkemáj, hagyma,
Bacon, kolozsvári szalonna, füstölt kolbász, pizzaszósz, és sajt.
A pizzaszószról egy pár gondolat: két gerezd apróra vágott fokhagymát kevés olívaolajon éppen csak megpirítok, beleteszek egy doboz hámozott paradicsomot, egy kevés szárított bazsalikomot, sót, és pár perc alatt összefőzöm. Ez megy a batyuba a sajt alá. A sajtot szóróm utoljára a tetejére.
Ráhajtom az üres felét, a szélét visszahajtogatom, és lisztezett tepsiben, 200 fokon, 25-30 percet sütöm.
Snidlinges, enyhén sózott tejföllel tálalom.
Ez egy másfajta töltelékkel (máj és hagyma nélkül, sonkával) :
Próbáljátok ki!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek