Az én calzoném

2014.02.10. 11:51

Amikor már unalmas a pizza ( :) ), jöhet a calzone. Ez nem más mint egy töltött pizza batyu, ami készülhet minden olyan töltelékkel, mint amit a pizzára pakolunk. Más lesz az íze, az összhatása, mint egy ugyanolyan feltéttel készült pizzának, ugyanis ebben párolódik a töltelék, nem pedig megsül. Sokkal erőteljesebb ízek jellemzik, ebből nem szökik el az illat, a nedvesség.

Először is szükség van egy alap pizza tésztára, ami nálam így néz ki:

- 400 g liszt (én kétnullás olasz lisztet használok, de ennek híján jó a sima finomliszt)

- 2 teáskanál só

- 1 teáskanál cukor

- 0,5 dl olíva olaj

- 5 g szárított élesztő 

- 1 teáskanál oregánó

- kb 1,5 dl meleg víz

Ezeket egy tálba teszem, összekeverem, és addig gyúrom, amíg egy nem túl kemény, nem túl lágy, rugalmas tésztát kapok. A víz mennyisége függ a liszt minőségétől, ezt óvatosan kell adagolni. Egy kis trükköt el szoktam követni, a sót, és a cukrot feloldom egy dl meleg vízben, ezt adom hozzá, majd még igény szerint további vizet. Ha feloldjuk a cukrot és a vizet, akkor nem fordulhat elő, hogy cukor, vagy só darab kerül a fogunk alá. Egy órára félreteszem kelni, majd mikor megkelt, 20-22 dekás golyókat formázok belőle (kb 3 db jön ki ebből a mennyiségből). Ami fontos lehet még, hogy ha egyszerre több tésztát készítetek, hűtőben, fóliával letakarva 3-4 napig is eláll a tészta, és azonnal használható.

A golyót pizza méretűvé nyújtom.

IMG_7557.jpg

Majd rápakolok mindent, amit egy pizzán is szívesen látok...

IMG_7558.jpg

Itt most, csirkemáj, hagyma,

IMG_7559.jpg

Bacon, kolozsvári szalonna, füstölt kolbász, pizzaszósz, és sajt.

A pizzaszószról egy pár gondolat: két gerezd apróra vágott fokhagymát kevés olívaolajon éppen csak megpirítok, beleteszek egy doboz hámozott paradicsomot, egy kevés szárított bazsalikomot, sót, és pár perc alatt összefőzöm. Ez megy a batyuba a sajt alá. A sajtot szóróm utoljára a tetejére.

IMG_7560.jpg

Ráhajtom az üres felét, a szélét visszahajtogatom, és lisztezett tepsiben, 200 fokon, 25-30 percet sütöm.

IMG_7562.jpg

IMG_7563.jpg

Snidlinges, enyhén sózott tejföllel tálalom.

IMG_7564.jpg

Ez egy másfajta töltelékkel (máj és hagyma nélkül, sonkával) :

IMG_7571.jpg

Próbáljátok ki!

A bejegyzés trackback címe:

https://akonyhaordoge.blog.hu/api/trackback/id/tr25807463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Komojtalan 2014.02.11. 15:22:23

Haveromtól tanultam egy trükköt: Főtt krumplit keverni a pizzatésztába. Kb. 1/3 krumpli 2/3 liszt, nagyon feldobja az egészet, mostanában sima pizzatésztát nem is csinálok már.

Jovanotti 2014.02.11. 15:50:59

Ki fogom próbálni, de szerintem az már gnocchi ;)
süti beállítások módosítása