Mostanában felkapott téma lett a rózsaszín kacsamell, az én változatom következik.

Nem túlzok, mikor azt mondom, hogy ez az étel függőséget okoz, aki eddig megkóstolta, mindenki csak azt kérdezte, hogy mikor lesz legközelebb...

A kacsáról mindenkinek a klasszikus, sütőben sütött, anyuka, nagymama féle változat jut eszébe. Mikor azt mondom, hogy ez legfeljebb 20 perc alatt megsül, sokan csak fogják a fejüket, hogy az nyers lesz, meg véres, azt meg nem eszem... Attól, hogy rózsaszín még nem nyers, sőt, igazán finom csak így lesz.

Amit én csinálok, az egy rövid, száraz pácolás után kerül a serpenyőbe. Kipróbáltam pácolás nélkül is, de nekem ez jobban ízlik. 

Hozzávalók:

- 2 db bőrös kacsamell

A páchoz:

- 1 fej sonkahagyma

- 1 gerezd fokhagyma

- 20 szem fekete bors

- 1 babérlevél

- 1 szál kakukkfű

- 1 kávéskanál durva szemű só

A mártás:

- 150 g magozott meggy

- 100 g aszalt vörös áfonya

- 50 g vaj

- 1 teáskanál méz

- nagyon kevés kukorica keményítő (1 csapott kávés kanál)

- szegfűszeg, fahéj

A páchoz a hagymát, fokhagymát apróra vágom, a borsot, a babérlevelet mozsárban összetöröm, és az egészet összekeverem a sóval, és a kakukkfűvel. A sonkahagyma helyett lehet vöröshagymát is használni, csak a mennyiségre kell figyelni.

A kacsamellek bőrét átlósan bevagdalom, és bedörzsölöm a páccal.

DSCF3540.JPG

Letakarom fóliával, és beteszem a hűtőbe. Ha aznap készítjük, akkor legalább 1-1,5 órát hagyom, de intenzívebb íze lesz ha egész éjszakára bent hagyom a hűtőben. Minél tovább pácolom annál rövidebb ideig kell sütni, erre nagyon kell figyelni. Én a rövidebb pácolásra adom meg a sütési időt, az egész éjszaka pácolt húst a sütőben fele annyi ideig kell sütni.

A húsokat kiveszem, letörölgetem, és hagyom szobahőmérsékletűre melegedni. Olaj és zsír nélkül, a bőrös felével lefelé elkezdem sütni a melleket. Előmelegített, de túl forró serpenyőben sütöm, és maradok közepes lángnál.

Ha a hús túl sok zsírt enged, akkor a felesleget lekanalazom, mindig csak kevés legyen alatta.

DSCF3545.JPG

A bőrös felét addig sütöm, amíg a bőre megpirul, kb 4-5 perc. Amikor megpirult, megfordítom, és a másik felét is sütöm míg színt kap, kb 2-3 perc.

DSCF3546.JPG

Amikor mindkét fele megpirult, beteszem az előmelegített 180 fokos sütőbe, és 7-8 percig sütöm. Ha egész éjszaka pácolódott akkor 4-5 perc. Ha van fémnyelű, vagy levehető nyelű serpenyő, akkor lehet azzal eggyütt berakni a sütőbe, ha nincs tegyük át egy kis tepsibe.

DSCF3547.JPG

Kivéve a sütőből, alufóliával letakarva 4-5 percig pihentetjük. Amíg a hús sül elkészítem a mártást.

Vajon elkezdem az áfonyát, és a meggyet párolni, egy kevés vízzel. Kevés szegfűszeggel, és fahéjjal fűszerezem, 5 perc párolás után beleteszem a mézet. Pár perc alatt besűrűsödik, egy kevés keményítőt teszek alá, összeforralom, és kész.

DSCF3544.JPG

A felszeletelt kacsára halmozom, krumplipürével tálalom.

DSCF3550.JPG

Ha eltaláltuk a sütési időt, akkor a hús rózsaszínű, omlós, és vajpuha.

A bejegyzés trackback címe:

https://akonyhaordoge.blog.hu/api/trackback/id/tr395649102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tomby 2013.11.23. 14:57:04

Na komolyan mondom most kajáltam, de ettől megint éhes vagyok! Királyság!
süti beállítások módosítása