Birslekváros kalács

2013.11.10. 12:53

Nem ezt akartam ma írni, de megígértem, úgyhogy egy nagyon jól sikerült kalács következik.

Régóta kísérletezek mindenféle kelt tésztával, sok receptet kipróbáltam, sok hibát vétettem kelt tészta készítés közben, talán mostanra sikerült rátalálnom egy jó kombinációra. A kelt tészta nem egy egzakt tudomány, rengeteg összetevős egyenlet, ami szinte minden környezetben más és más. Lehet, hogy ez a recept nem sikerül mindenkinek elsőre, de ezzel én is így voltam. Hogy csak a legfontosabb változókat említsem: liszt minősége, élesztő fajtája, kelesztési környezet (páratartalom, hőmérséklet), sütő fajtája.

Ha valaki egyszer megtalálja a megfelelő beállításokat, gyakorlatilag bármikor reprodukálható eredményt tud felmutatni.

Leggyakoribb hibák:

Megreped sütés közben a tészta. Jellemzően azért van mert alul kelt a tészta, túl korán lett a sütőbe téve. Akkor is megreped, ha az élesztő gyengébb, és a szokott idő eltelte után nem kel meg a tészta. Általánosan azt tapasztaltam, hogy akkor érdemes a sütőbe tenni a megkelt tésztát, amikor kb. kétszeresére dagad. Inkább a kétszeres méret alatt, mint ha nagyobb, mert akkor már túl kel.

Összeesik sütés után, vagy a sütés végén. Ez akkor fordul elő ha túl kel a tészta. Túl sok élesztő, vagy az előbb leírt túlkelesztett tészta az oka.

A repedés kenyerek esetén még jó is lehet, tömörebb kevert lisztes kenyerek esetén. Kalácsnál tömör, nehéz tésztát eredményez.

Én midig hideg, esetleg 50 fokos sütőben kezdem a sütést, de ez is függ a kelesztéstől, mert ebben az esetben a sütőben fejeződik be a kelesztés. Ezt is be kell kalkulálni a kelesztés mértékébe.

Akkor a recept:

- 250 g finomliszt

- 1 tojás

- 50 g cukor

- csipetnyi só (1 mokkáskanál harmada)

- fél citrom héja

- 100 g mazsola

- 20 g élesztő

- 1 dl tej

- 60 g vaj (nem margarin !)

Az öntethez:

- 3 evőkanál birslekvár

- 2 evőkanál méz

- 2 cl barack pálinka

Ez a mennyiség 4-5 főre elég, egy alkalomra.

A tejet meglangyosítom, beleteszek egy kevés cukrot, és belemorzsolom az élesztőt. Amíg a többi hozzávalót előkészítem, felfut az élesztő.

DSCF3639.JPG

Én tálas mixerben dagasztok, a keverőtálba szoktam belerakni a többi hozzávalót. Beleteszem a lisztet, a cukrot, a sót a tálba, beleütöm a tojást, és a citrom héját. A vajat szoba hőmérsékletűre melegítem a mikróban.

A felfutott élesztőt beleöntöm a tálba, és a dagasztó kanállal elindítom a keverést.

DSCF3640.JPG

Addig dagasztom míg kemény, rugalmas tésztát kapok. Szükség esetén még teszek hozzá lisztet, vagy tejet, hogy megfelelő keménységű tésztát kapjak. 

DSCF3642.JPG

Ekkor még kézzel is átgyúrom egy kicsit, ellenőrizve az állagát. Visszateszem a tálba, és a puha vajat fokozatosan adagolom a tésztához, egyszerre mindig csak egy kicsit, hogy el tudja dolgozni a gép. Mikorra a vaj elfogy, a tészta puhább és fényes lesz, leválik a tál faláról.

DSCF3616.JPG

Letakarom, félreteszem kelni. Ha gyorsítani akarom a folyamatot, akkor így letakarva beteszem a sütőbe, 40 fokra állított hőmérsékleten. Mikor kétszeresére kelt a tészta, géppel még egyszer átgyúrom, és beleteszem a mazsolát.

DSCF3617.JPG

Amikor a mazsola már elkeveredett, akkor 7-8 darabra vágom a tésztát, és golyókat formázok belőle.

DSCF3650.JPG

Sajnos a Philips mixerem itt adta fel a harcot, és a műanyag fogaskerekek lefogazódtak:

DSCF3648.JPG

A sütéshez egy régi öntött vas lábast használok, kb 30 éves, kicsit ütött kopott, de a célnak tökéletesen megfelel. Kivajazom, a golyókat elhelyezem a tálban, és elkészítem az öntetet.

DSCF3651.JPG

Az öntet birslekvár, mézzel, és egy nagyon kevés barack pálinkával összekeverve.

DSCF3653.JPG

Simán csak nyakon öntöm vele a tésztát, ismét félreteszem kelni.

DSCF3654.JPG

Mikor kétszeresére kelt, beteszem a sütőbe 180 fokra. Én hideg sütőbe teszem, és a sütőben fejezi be a tészta a kelést.

DSCF3655.JPG

Ha mindent jól csináltunk, akkor innen már nincs tennivaló, 40 perc alatt a kalács készre sül.

DSCF3668.JPG

Ez egy szebb végeredmény, de az íz ugyanaz volt:

DSCF3619.JPG

A kalács tésztája átveszi a lekváros mézes öntet zamatát, és hihetetlen állagot és ízt ad a tésztának.

DSCF3620.JPG

Ha kedvet kaptatok hozzá, akkor sok sikert!

A bejegyzés trackback címe:

https://akonyhaordoge.blog.hu/api/trackback/id/tr65622922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tombor késes 2013.11.10. 13:40:26

Na ez isteni volt. mar parancsba adtam anyacskanak, hogy reprodukalja. egy kerdes: birsalmasajttal is mukodikk?

Jovanotti 2013.11.10. 13:43:39

@Tombor késes: tulajdonképpen ez is sajt lett volna, csak nem akart megszilárdulni. Ha összetudod keverni mézzel egyneműre, akkor biztos hogy igen

Tomby 2013.11.10. 18:16:29

Hát megemelem a kalapom, isteni cucc. De igazából a birs bármi más finom lekvárral kiváltható, nem?

Jovanotti 2013.11.10. 19:27:41

@Tomby: Igen, a birs aktualitása okán került bele.
süti beállítások módosítása